Știri de la Zentiva
6 noiembrie 2024 / Știri
Zentiva trage un semnal de alarmă cu privire la Directiva UE privind tratarea apelor urbane reziduale
Zentiva trage un semnal de alarmă cu privire la Directiva UE privind tratarea apelor urbane reziduale
Directiva ar putea duce la o lipsă majoră de medicamente care să afecteze milioane de pacienți din întreaga Europă
Zentiva, o companie pan-europeană care produce și furnizează medicamente generice, avertizează asupra impactului Directivei privind tratarea apelor urbane reziduale (UWWTD), adoptată de UE. Directiva impune ca doar sectoarele farmaceutic și cosmetic să finanțeze modernizarea și costurile de funcționare ale sutelor de stații de tratare a apelor reziduale din Europa. Industria farmaceutică, deja împovărată de asimilarea inflației, de creșterea costurilor forței de muncă, ale energiei, ale materiilor prime, ale ambalajelor și ale transportului, un lanț de aprovizionare perturbat din cauza situațiilor de război din mai multe zone, se confruntă cu o lovitură majoră din cauza UWWTD. Odată cu plafonarea prețurilor de pe piață, penuria masivă de medicamente rezultată va face ca pacienții europeni, care se bazează pe aceste medicamente în fiecare zi, să nu le mai poată găsi în farmacii.
Bruxelles/Praga, (5) noiembrie 2024: În ciuda numeroaselor avertismente și îngrijorări din partea industriei și a 15 state membre cu privire la consecințele Directivei privind tratarea apelor urbane reziduale, aceasta a fost adoptată oficial astăzi de Consiliul European. Costurile acestui sistem, care variază între 5 miliarde euro pe an, conform previziunilor germane, și 11 miliarde euro pe an, conform surselor din industria europeană a apei, ar crea o penurie masivă de medicamente, ar putea avea consecințe catastrofale asupra accesului pacienților la medicamente și ar pune în pericol sustenabilitatea sistemelor de sănătate din Europa. Medicamentele generice, care reprezintă 70% din totalul medicamentelor prescrise în Europa și 9 din 10 medicamente esențiale, deși reprezintă doar 19% din valoarea pieței, sunt deosebit de vulnerabile la taxa UWWTD datorită volumelor mari și prețurilor strict reglementate. Medicamentele cele mai amenințate de acest sistem sunt cele de care au nevoie sute de milioane de europeni.
„Cei care suportă în final consecințele noii directive privind tratarea apelor urbane reziduale sunt bătrânii care își iau medicamentele pentru inimă într-o farmacie rurală, pacienții diabetici recent diagnosticați, pe care îi ajutăm să reducă riscurile bolii, sau mamele care au nevoie de medicamente pentru febra copiilor. Cu toții ne amintim de situația lipsei de medicamente recente, cauzată de pandemie, de războiul din Ucraina și de alți factori. Speranța legitimă pentru o Europă autosuficientă a apărut pe măsură ce se desfășurau discuțiile privind sprijinirea producătorilor interni. Cu toate acestea, directiva riscă acum să anuleze aceste progrese, împiedicând Europa să se îndrepte către reziliența și sustenabilitatea sistemului de sănătate. Aceasta nu este calea de urmat”, a declarat Steffen Saltofte, CEO al Zentiva.
Zentiva apreciază că pacienții nu trebuie să suporte impactul acestei directive europene inaplicabile și nedrepte. Medicamentele noastre sunt produse în cantități mari și costă doar câțiva eurocenți pe zi, ceea ce face imposibilă absorbția în continuare a unor costuri cum este această nouă taxă pe apele reziduale.
„Taxele suplimentare ar putea reprezenta o povară atât de mare pentru companiile producătoare de medicamente generice, încât nu își vor mai putea susține toate operațiunile și vor fi nevoite să oprească producția unor medicamente. Banii vor fi redistribuiți de la investițiile într-un viitor mai verde către plata impozitelor. Cu o astfel de abordare, Europa nu va rămâne competitivă în viitor, iar pacienții din Europa vor rămâne fără acces la medicamente cu prețuri accesibile”, adaugă Steffen Saltofte.
Punerea în aplicare a „Pactului Verde European” și implicațiile sale pentru industria farmaceutică, în special pentru industria medicamentelor generice din Europa, este de mare amploare. Deși industria sprijină Acordul de la Paris, cadrul în care operează în prezent industria a devenit o adevărată provocare. Pentru a ne asigura că sunt îndeplinite atât obiectivele de mediu, cât și cele de sănătate, solicităm o revizuire cuprinzătoare a Directivei privind tratarea apelor urbane reziduale. Pentru a preveni rezultatele negative, trebuie adoptat un model mai bine echilibrat, care să includă o bază mai largă de contribuabili și să garanteze că putem îndeplini obiectivele de mediu fără a compromite asistența medicală sustenabilă în Europa.
Contact media:
Ines Windisch
Head of Communications, Corporate Affairs & Sustainability
ines.windisch@zentiva.com